Næste udsendelse: 21:25 360 Eventuelt (G)

TV i dag

  • 21:00Silles Hus - hønsene flytter indSille udnævner program nummer 25 til sølvbryllupsprogram og det bliver fejret ved at en flok høns og hanen Carlos flytter ind. Sille har også inviteret til åbent hus og der bliver mulighed for lidt afslapning i hængekøjen.
  • 21:25360 Eventuelt (G)360 Eventuelt har Bjarne Kristiansen og Charlotte Berg i studiet til debat om aktuelle emner.
  • 21:55Fantastiske fællesskaber - Christiansø Støtteforening (G)Hvem skal løbe med titlen som årets mest fantastiske fællesskab på Bornholm? Mød en af kandidaterne her.
  • 22:0019.30Nyheder (G)
  • 22:14Vejret i morgen (G)
  • 22:15Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 22:5520 år med søde sager (G)For 20 år siden - eller helt præcis den 5. maj 1999 - slog ægteparret Birgitte Kjær og Peter Bræstrup dørene op til et chokoladeværksted i Snogbæk. Reportagen var på besøg hos dem her i slutningen af august, hvor Peter og Birgitte gav sig tid efter dagens travlhed for at fortælle om, hvordan det var at opleve drømmen om at uddanne sig og derefter at blive iværksættere, for til sidst at starte et chokoladeimperium i Snogbæk.
  • 23:20Silles Hus - hønsene flytter ind (G)Sille udnævner program nummer 25 til sølvbryllupsprogram og det bliver fejret ved at en flok høns og hanen Carlos flytter ind. Sille har også inviteret til åbent hus og der bliver mulighed for lidt afslapning i hængekøjen.
  • 23:45Fugleskolen (G)Vil du også have mere ud af turen? At kende fuglene omkring os giver nye og spændende oplevelser i naturen. Sune Riis er biolog og dedikeret ornitolog. Han giver tip til, hvordan man kan kende de bornholmske fugle på udseende, lyde og adfærd.
  • 00:0019.30Nyheder (G)
  • 00:15Sprogblomster (G)Gæt med om bornholmske ord. Se med, når Joakim Lind Tranberg endnu en gang forsøger at holde panelet i kort snor.
  • 00:55Grøn, Grønnere, Bornholm - Transport, rejser, fy! (G)Det er let at blive fuldstændig rundtosset, hvis man begynder at lytte til alle de råd og formaninger, der efterhånden suser om ørene på os for at gøre os mere klimavenlige. For hvad er egentlig op og ned i det hele? Kan det passe at de røde bøffer er meget værre end benzinbilen, og når vi nu bor på Bright Green Island, har politikerne så ikke allerede løst det meste af problemet? Dét og meget mere bliver vi klogere på i selskab med to bornholmske test-familier og en ekspert i programserien Grøn, Grønnere, Bornholm.
  • 01:40Bornholm knokler - NaturBornholm (G)Vi ved allesammen, at der har været dinosaurer på Bornholm, men vidste du, at pedelen på NaturBornholm har en dinosaur som vagthund? At krokodillerne derude ikke rigtigt kan se under vand? Hør og se mere i aftenens udsendelse, hvor vi går bag facaden på NaturBornholm.
  • 02:10Månedens foredrag: Arkæolog Christina Seehusen (G)Arkæolog Christina Seehusen fra Bornholms Museum fortæller om sommerens store udgravning af en rig jernalderboplads i Nexø. På området blev der bl.a fundet enorme mængder af keramik og mange fine og unikke oldsager.
  • 03:00Helt i fisk - Fladfiskefiskeri (G)Der fiskes ikke meget efter fladfisk på Bornholm, men i dette afsnit giver Helt i Fisk-holdet sig i kast med et voldsomt populært fiskeri. I hvert fald populært i resten af landet. På molen i Hammerhavn jagtes de smækre spisefisk, og William ser ud til at have fundet sin hjemmebane.
  • 03:30Guld fra gemmerne (G)I programmet ”Guld fra Gemmerne” præsenterer et udvalg af landets museer deres allerbedste historier – indsamlet gennem århundreder. Ofte med rødder årtusinder tilbage i tiden.
  • 04:00Vild Med Dyr - dolkhale (G)Den ligner noget fra en gyserfilm men dolkhalen er faktisk ret fredelig. I Kattegatcentret i Grenaa har de dolkhaler man må røre ved og vi ser nærmere på de urgamle væsener i dagens Vild Med Dyr.
  • 04:30Nationalpark Thy (12:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
  • 05:00Stafetten - Mikkel Bach-Jensen (G)Mikkel Bach-Jensen har boet på Bornholm i 12 år. Han er nu bornholmsk gift, har to børn og bor i Rønne. Han arbejder på Gaarden ved Melstedgård. Mikkel Bach-Jensen mistede tidligt sin Far på grund af sygdom, og det har præget hans forhold til nære relationer siden: De skal plejes.

Supermarkeder sælger mindre kød og mere plantefars

Plantefars og linsebøf. Danskernes forbrug af vegetariske fødevarer er tredoblet fra 2012 til 2019. Det er dog en tendens, man ikke mærker på Bornholm.
De danske supermarkeder sælger mindre kød og mere plantefars. Salget af vegetariske fødevarer i Danmark er tredoblet fra 2012 til 2019. Det viser tal fra Coop Analyse, skriver Børsen.

- Jeg vil gerne bekræfte, at vi sælger flere vegetarprodukter som plantefars, men det er ikke på bekostning af kødvarer, fortæller Claus Jacobsen, brugsuddeler i Svaneke Dagli'Brugs.

Udover Coop, så oplever detailkæden Salling Group - som har Føtex, Bilka og Netto - også en stigende appetit på de såkaldte vegi-varer.

- Vi ser et begyndende fald i kødsalget, som ikke er årstidsbestemt. Især salget af rødt kød er påvirket. Samtidig ser vi en kæmpe efterspørgsel efter vegi-varer, siger Kasper Reggelsen, kommunikationskonsulent hos Salling Group, til Børsen.

- Hos os er salget af kød steget, hvilket måske skyldes flere turister, som skal grille. Det kan også skyldes, at vi har fået flere kunder efter vores omfattende om- og udbygning af butikken her i Svaneke, fortæller Claus Jacobsen.

Og det er det samme svar vi får, når vi spørger købmand i Meny i Rønne, Susanne Wridt.

- Hos os er vi stadig i vækst. Det kan være svært at sige, om det er de stigende svinepriser, men vores kunder vil stadig have proteiner, siger Susanne Wridt.

Marianne Kjøller, der er distriktschef for Netto på Bornholm, kan dog godt nikke genkendende til tendensen med salg af mindre kød, men det er ikke markant som i resten af landet.

Den stigende efterspørgsel på bøffer af linser og ærter på landsplan kan mærkes hos Naturli' Foods, der producerer vegi-produkter:

- Vi oplever, at der er en sand madrevolution i gang. Vores salg er i kraftig vækst. Vi har skruet helt op for innovationskraften, siger Henrik Lund, direktør i Naturli’ Foods.

Hos Landbrug & Fødevarer kan Per Vesterbæk godt genkende billedet af, at salget af fersk kød til detailbutikker er faldende, men han påpeger, at der flere nuancer end som så:

- Vi har set en kraftig stigning af færdigretter, og vores analyser peger på, at en stor del af dem, der køber mindre kød, køber flere færdigretter. Vi går samtidig også mere ud og spiser, og det tyder på, at der ikke er de samme barrierer, når vi går ud og spiser. Der handler det mere om selvforkælelse, hygge og socialt samvær, siger Per Vesterbæk, afdelingsleder for Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik hos Landbrug & Fødevarer.

Se mere i nyhederne kl. 12:00.

Aktuelle programmer på Play